Accidente rutiere: Statistica accidente rutiere 2009
In primele doua luni ale acestui an, numarul persoanelor decedate in accidente rutiere a crescut cu 61,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar o treime dintre aceste accidente au avut loc din cauza nereducerii vitezei in cazul carosabilului umed sau acoperit cu zapada, dupa cum arata o analiza a accidentelor rutiere mortale pentru lunile ianuarie si februarie 2009, transmisa de Biroul de Presa al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) catre Antena3.ro.

La inceputul acestui an, in Bucuresti s-au produs 589 accidente, in urma carora 21 de persoane au decedat, 139 au fost ranite grav si 587 ranite usor. Statistica releva ca, in ciuda unei tendinte descrescatoare a numarului total de accidente si al ranitilor grav, totusi numarul persoanelor decedate a crescut cu 61,5 %, fata de primele doua luni ale lui 2008.

Intr-o treime din accidente, cauzele au fost nereducerea vitezei in conditiile rularii pe un carosabil umed, acoperit cu mâzga sau zapada, urmeaza traversarea neregulamentara a drumului public de catre pietoni, iar apoi neacordarea prioritatii de trecere pietonilor.

Cauza unui accident: un pieton s-a dezechilibrat si a cazut pe sosea

Tot la capitolul cauzalitate, un accident s-a produs din cauza neacordarii prioritatii de trecere vehiculelor, unul din cauza faptului ca pietonul s-a dezechilibrat si a cazut pe carosabil, in zona refugiului statiei de tramvai si a fost lovit astfel de un autovehicul, iar un incident a avut cauze medicale, pentru ca soferul unui autoturism a murit in timp ce se afla la volan, din cauza unui stop cardio-respirator.

in ce priveste locul producerii evenimentelor, acestea s-au petrecut pe artere principale de circulatie, iar sectorul campion la numarul de accidente este sectorul 1 al Bucurestiului, cu 9 accidente la activ. Urmeaza, in ordinea distributiei accidentelor pe sectoarele administrative, sectorul 6 cu 4 accidente, sectorul 2 cu 3 accidente, la egalitate cu sectorul 4 si sectorul 3, cu un numar de doua accidente rutiere.

soferii care au comis cele mai multe accidente au intre 21 si 30 de ani

Statistica remisa catre Antena3.ro releva ca 11 dintre accidente s-au produs in prima parte a zilei, intre orele 04:55 si 11:30) iar 10, in a doua parte, adica intre 12:30 si 22:30. Treisprezece dintre accidente s-au produs in conditii de lumina naturala iar opt, dimineata devreme sau seara.

Conducatorii autovehiculelor care au produs accidentele sau care au lovit pietonii care traversau neregulamentar se incadreaza in urmatoarea distributie pe vârste: 8 intre 21 si 30 ani, 6 intre 31 si 40 ani, 4 intre 41 si 50 ani si 3 intre 51 si 60 ani. De asmenea, optsprezece dintre soferi au fost barbati si trei femei si niciunul dintre conducatori nu s-a aflat sub influeta bauturilor alcoolice.

Legat de vehiculele care au produs evenimentele, 15 dintre acestea sunt autoturisme, dintre care un SUV, doua autoutilitare, un microbuz, un autotractor cu semiremorca, o autospeciala transport deseuri menajere si un tramvai.

Dintre cele 21 victime decedate, 4 au fost soferii autovehiculelor implicate, 3 au fost pasageri in autoturismele accidentate, iar ceilalti 14 au fost pietoni.in ceea ce priveste pietonii decedati, 4 au fost accidentati in timp ce traversau pe trecerea de pietoni, 8 in timp ce traversau prin locuri nepermise sau se aflau pe carosabil, iar 2 dintre acestia au fost loviti pe trotuar.
Sursa: Antena3