Daunele morale si cele de vatamari corporale ar putea scumpi RCA-ul
Piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA), estimata la aproximativ 500 milioane de euro in 2008, se confrunta, in ultima perioada, cu aparitia unor cereri de despagubire pentru vatamari corporale si pentru daune morale de ordinul sutelor de mii de euro.
Daca media despagubirilor platite pentru vatamari corporale se dubleaza sau se tripleaza dintr-o data, atunci ponderea acestora va fi mult mai substantiala in totalul tarifului de prima. In plus, exista si alte elemente care atarna greu in calculul pretului RCA, cum ar fi cresterea preturilor pentru piesele de schimb, ca urmare a devalorizarii leului, si presiuni pe costul manoperei. Toate acestea fac posibila o eventuala recalculare a tarifului de prima pentru RCA, iar companiile ar putea solicita in martie-aprilie aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru afisarea unor preturi mai mari.

“Lucrurile incep sa evolueze diferit decat pana acum. Au inceput sa apara cereri de despagubire mai mari. Si pana acum au fost accidente cu vatamari corporale, dar, in general, acestea se inchideau fara sa se ajunga in justitie, la sume mai mici”, a declarat pentru Business Standard directorul diviziei de asigurari non-life din cadrul Allianz-Tiriac, Aurel Badea.

Acesta adauga ca, in ultima perioada, au aparut pretentii de despagubire foarte mari, de ordinul sutelor de mii de euro. “Sunt cateva companii care au avut cateva spete de genul acesta. Este vorba, de regula, de accidente cu mai multe persoane implicate, unde se vorbeste deja de sute de mii de euro”, mai spune reprezentantul Allianz-Tiriac. Tendinta care se observa acum, in ceea ce priveste cererile de despagubire, reprezinta o noutate pentru piata locala. “In totalul despagubirilor, ponderea vatamarilor corporale era redusa. Intr-o piata matura este invers, pentru ca ponderea vatamarilor corporale este cel putin egala, daca nu chiar mai mare, decat cea a daunelor materiale. As spune ca este o evolutie normala”, a precizat Badea. In toamna trecuta, compania Unita, de exemplu, a platit pentru un singur asigurat o despagubire pentru vatamari corporale in valoare de 200.000 de euro, din care doar cheltuielile medicale au totalizat 80.000 de euro. “Oamenii incep sa isi ceara drepturile, iar instantele romanesti au inceput sa acorde despagubiri cat mai aproape de realitate. In acelasi timp, dauna medie si frecventa daunelor cresc continuu, iar costul reparatiilor a urcat, doar in ultima perioada, cu 25-30%, din cauza deprecierii leului”, a declarat directorul general al companiei de regularizari de daune eClaims, Ion Moise.

“Sunt cazuri extrem de dramatice, in care oamenii au ramas infirmi pe viata sau au suferit leziuni grave si de durata si au solicitat inclusiv daune morale, si, potrivit legislatiei, se pot acorda, in limita sumelor prevazute in legislatiei, care sunt din ce in ce mai mari. Exista companii care se confrunta cu cereri de despagubiri de 400-450.000 de euro pe eveniment, inclusiv pentru daune morale. Prin urmare, atunci cand se dimensioneaza prima de asigurare trebuie sa se ia in calcul si acest aspect”, a explicat seful biroului asigurari auto din cadrul companiei Generali Romania, Radu Ionescu. Specialistii din industria de asigurari spun ca modelarea in pret a acestor noi tendinte este foarte greu de realizat, pentru ca, in general, calculul pretului se face pe experienta trecuta. “Daca modelul de evolutie sare dintr-o data de la cateva zeci de mii de euro la sute de mii de euro, impactul este greu de prins in pret. Se poate ca pretul asigurarii sa fie insuficient, daca lucrurile capata alta evolutie. Daca media despagubirilor platite pe vatamari corporale, dintr-o data se dubleaza sau se tripleaza, atunci ponderea lor va fi mult mai substantiala in totalul despagubirilor si, implicit, ar trebui luate in considerare la calculul pretului”, a precizat Aurel Badea. sursa: Standard.ro

Pornind de la acest articol si de la argumentele cu care vin pentru a intarii ideea ca daunele morale si cele materiale ar putea scumpi polita de asigurare obligatorie auto pe care le fac reprezentantii companiilor de asigurari consider ca este total gresita si menita sa manipuleze oamenii. Normele europene fac sa creasca pretul politelor RCA si nu doleantele pe care le au cei vatamati, companiile de asigurari au fost obisnuite sa plateasca ca dauna morala in cazul unui deces cateva mii de euro, maxim zeci de mii. In acest moment oamenii sunt mai educati din punctul acesta de vedere, incep sa-si cunoasca drepturile si atunci cer daune reale, in conditiile in care limita pentru daune morale pe anul 2009 este de 1.5 milioane Euro atunci automat si pretul asigurarilor este facut pentru a suporta cererile acestea de dezdaunare.

In concluzie firmele de asigurari ar face bine sa invete sa ajunga la rezolvarea dosarelor pe cale amiabila, intr-un timp rezonabil si sa plateasca daune de bun simt, sa nu jigneasca persoanele si familiile suferinde cu sume derizorii.

Scumpirea politelor RCA nu trebuie aruncata in spatele celor care sufera daune, scumpirea trebuie pusa in seama aderarii la UE!